1. > Home
  2. > Nieuws-items
  3. > Studiereis Edinburgh, Schotland

Door Christel Bokkerink en José van Putten

We hebben deelgenomen aan de studiereis naar Edinburgh. Samen met 30 onderwijsprofessionals, waaronder directeuren, leerkrachten, schoolopleiders, werknemers van Scope en IB-ers.
De eerste twee dagen hebben we vooral op de universiteit in de prachtige stad Edinburgh doorgebracht. We hebben verschillende lezingen gehad over het Schotse onderwijs, onder andere over Place 2 BE, Well being, GIRFEC (Getting It Right For Every Child). Dit zijn onderwerpen, die vanuit de overheid gestuurd zijn. Je ziet ze duidelijk terug in de scholen.
De laatste twee dagen was er gelegenheid om met het openbaar vervoer, door de omgeving te reizen naar basisscholen. We zijn hartelijk ontvangen en zagen dat in deze scholen, de kinderen een belangrijke rol hebben. Ze zijn vriendelijk, behulpzaam en welbespraakt. Ze leiden ons zelf rond en waren overduidelijk trots op hun school. Er wordt dan ook veel gewerkt met leerlingenraden op specifieke thema’s. Waarbij de leerlingen ‘echt’ gehoord worden. Op de scholen wordt niet met methoden gewerkt, maar wel volgens een curriculum.  Daardoor hebben de leerkrachten veel vrijheid en verantwoordelijkheid voor hun werk.
Tijdens deze reis leer je niet alleen het Schotse onderwijssysteem kennen, maar ook elkaar. Je hebt gelegenheid om in leerteams te sparren over wat je gezien hebt en wat je ermee zou kunnen en/of willen doen. Tijdens je vrije momenten kun je de stad verkennen en leuke contacten leggen met je Nederlandse onderwijspartners. Voor mensen die eens ‘out of the box’ willen, een echte aanrader.